Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
    :]
    :]
Terug

Motiveren zonder controleren bij de Goed in je Vel Podcast

2022/08/25
Hoe motiveer je jezelf en de mensen rondom jou, zonder je macht of status te gebruiken? Zonder controle, maar vanuit vertrouwen, en via het krachtige ABC

Deze maand was ik te gast bij Frédéric Heylen van de Goed in je Vel-podcast. We hadden het onder andere over kinderen opvoeden vanuit de gedachtes van de zelfdeterminatietheorie en het feit dat ‘a good crisis rocks’. Je kan hieronder luisteren rechtstreeks in je browser of via Spotifiy of Apple Podcasts. 

Het gekke is dat het vervullen van onze fysische behoeften als normaal wordt beschouwd, gaan we voor de invulling van onze psychologische behoeften, dan worden we snel bestempeld als egoïstisch
— Hermina Van Coillie

 

Luister je liever op Spotify? Klik dan hier. Je kan ook luisteren via Apple Podcasts, daarvoor kan je hier doorklikken.

We zijn elke seconde van de dag bezig met het vervullen van onze basisbehoeften, fysische of psychologische. Dat is wat ons in beweging brengt
— Hermina Van Coillie

Fré's intro bij de podcast

Hey hey, welkom bij de 56e aflevering van deze Goed in je Vel-podcast.


Heerlijk om iemand te spreken, een Vlaming dan nog, die op dezelfde golflengte zit. Die je begrijpt. Dat was heel hard het geval met dokter in de psychologie Hermina Van Coillie.
Zij is dokter in de psychologie en haar doctoraat ging over kwaadheidsgedragingen. Uiteindelijk ging ze zich ook verdiepen in de zelfdeterminatietheorie.


Ook ik gebruik deze theorie als een belangrijke basis in mijn coaching. Over wat deze gaat? In de eerste plaats over motivatie. Ruimer gesteld over het welbevinden van de mens. Uit deze theorie komt ook naar voor dat we als mens allemaal, iedereen op deze planeet, enkele psychologische basisbehoeften hebben.


Dat we als mens biologische of fysieke basisbehoeften hebben is genoegzaam bekend. Denk onder andere aan slaap, voeding, bewegen, natuur, voortplanting, ...
Maar dat we als mens dus ook aangeboren psychologische basisbehoeften hebben is minder geweten.


Als jij een trouwe luisteraar bent van deze podcast weet jij dat ik, telkens ik iemand interview, mijn gast zichzelf punten laat geven op zowel deze fysieke alsook psychologische basisbehoeften. Omdat ze nu eenmaal allemaal even belangrijk zijn.


Intuïtief zou je misschien kunnen denken dat onze biologische behoeften belangrijker zijn dan de psychologische. Maar hoe kan je dan verklaren waarom sommige mensen zichzelf uithongeren om een soort van status te verwerven. Of dat anderen hun leven, wat op zich ook een biologische basisbehoefte is, geven voor anderen.
Dus voor alle duidelijkheid: ze zijn allemaal even belangrijk.


En de gaste van deze aflevering is dus een expert op dit gebied. Zij kan alleen maar bevestigen dat het niet bevredigd zijn in de psychologische basisbehoeften maakt dat je je doorheen je dag, week of leven sleurt. Dat het je ontbreekt aan motivatie. Dat je het gevoel hebt van een soort van leegte. Zonder dat je dit direct kan verklaren. In de meeste gevallen is de oorzaak een deprivatie, een tekort, op 1 of meerdere van onze psychologische basisbehoeften.


We hebben het in dit interview onder andere over kinderen opvoeden vanuit de gedachtes van de zelfdeterminatietheorie en het feit dat ‘a good crisis rocks’. Maar, en dat vond ik best wel speciaal, ook deelt mijn gaste iets wat ze nooit eerder had gedeeld dan met haar echte naaste naasten. Dus ja, ik ben enorm dankbaar voor dit boeiende interview.

Benieuwd wat jij ervan vindt?! Laat gerust even van je horen. Bijvoorbeeld door de aflevering een 5-sterren rating te geven ;-)
Wil jij trouwens op de hoogte gebracht worden als ik een nieuwe aflevering online zet? Abonneer je dan even op dit podcast-kanaal.

Voor nu zou ik zeggen; gun jezelf een moment, beluister lekker dit interview en laat je daarbij inspireren door... Dr. Hermina Van Coillie.
Aah ja, ook nog even dit: wil je graag een exemplaar van haar boek ‘Motiveren zonder controleren’? Laat dan even van je horen op www.epiccoaching.be/hermina

Deel dit op

Dit is een tip van Hermina Van Coillie

Hermina is expert in HQ-motivatie en de zelfdeterminatietheorie, afgestemd op jouw organisatie. Zo helpt zij jou:

Flourish SDT

Hermina Van Coillie
BE 0774.461.262
 
Bruul 27/B000
3220 Holsbeek

Contactgegevens