Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  :]
  :]

Motiveren zonder controleren
Het boek

Dit boek leert je hoe je jezelf en anderen optimaal kan motiveren: HQ motivatie. Het baseert zich op de zelfdeterminatietheorie, één van de meest invloedrijke theorieën van deze eeuw, en geeft je heel wat cases, oefeningen, tools en tips om er direct mee aan de slag te gaan, thuis en op je werk.

Uit het voorwoord…

Anja en Hermina hebben een steengoed boek geschreven over zelfdeterminatie. Ze hebben gezorgd voor een uitstekende balans tussen heldere concepten die wetenschappelijk onderbouwd zijn en vele inspirerende cases ‘van hier’ die de theorie handen en voeten geven. De werkcontext is het eerste toepassingsgebied voor ZDT maar voor de opvoeding van kinderen is ZDT ook heel relevant. Daarnaast houden zij de lezer regelmatig de spiegel voor door de lezer kritische vragen te stellen die uitnodigen tot zelfreflectie. In deel 2 wordt gefocust op hoe je de zelfdeterminatietheorie concreet in je eigen werkomgeving kan implementeren. Heikele thema’s zoals salariëring, job design en motiverend leidinggeven in de ZDT-filosofie worden niet uit de weg gegaan. Anja en Hermina leverden een heel waardevolle bijdrage aan de Nederlandstalige managementliteratuur. 

Dan rest mij nu enkel om jou veel leesplezier toe te wensen, maar nog liever wens ik je de goesting toe om thuis of in je werkomgeving aan de slag te gaan met wat je uit dit boek zal opsteken!

Wouter Torfs,
CEO schoenen Torfs.

Voor wie is dit boek?

Dit boek richt zich onder meer tot leidinggevenden, hr-managers, hr-directors, CEO’s, zaakvoerders, preventie-adviseurs, en iedereen die beter en efficiënter wil motiveren op de werkvloer.

Auteurs

 • Hermina van Coillie
 • Anja Van den Broeck

Waarom is dit boek interessant?

Dit boek vertelt hoe je jezelf en je medewerkers optimaal kan motiveren, dit betekent, motiveren zonder controleren , en baseert zich op één van de meest invloedrijke theorieën van deze eeuw, de zelfdeterminatietheorie (ZDT) van Deci en Ryan.

ZDT spreekt niet alleen aan omdat ze werkt en wetenschappelijk is, maar vooral omdat het een praktisch bruikbare theorie is: je kan ermee aan de slag om jezelf, je team, en de hele organisatie niet alleen ‘meer’, maar ook ‘beter’ te motiveren. Zo voelen medewerkers zich een pak beter in hun vel, is er minder kans op stress, burn-out en verloop, en presteren ze beter.

Dit boek is eveneens een handig naslagwerk als aanvulling bij je Keynote, ImpactMeting of OrganisatieTraject.

Op welke vragen biedt dit boek een antwoord?

 • Wat als mijn team alleen maar komt werken voor het geld?
 • Wat als ik niet veel autonomie kan geven aan mijn teamleden?
 • Hoe kan ik als leidinggevende optimaal motiveren? Kan ik dit leren?
 • Waarom zou ik motiveren volgens de ZDT?
 • Waarom werkt motiveren met  controle niet? 
 • Hoe moet je dan wel motiveren?
 • Hoe ziet het ideale loon eruit volgens de ZDT? Welke beloningsprincipes vermijd je best? 
 • Kunnen collega’s en klanten ook motiveren?
 • Hoe kan ik mijn job interessanter, zinvoller of leuker maken?
 • Wat is het ABC nu juist? En voor wie werkt het ABC niet?

Aanbevelingen

I finished reading and “polishing” the book in English and shall I say this book is the one I dreamed of writing in the last years, it is simply fantastic! Precise, evidence-based, portrayed with nice examples (which I “internationalized” and/or “unbelgianised” (!)), with a proper scaffolding of knowledge and competence, alongside a complete portrait of SDT’s consequences, motivational orientations, need satisfaction and frustration, and antecedents (compensation, job design and leadership). I am thrilled and excited to help you publish it in French and English.

Jacques Forest

Praktische voorbeelden en bruikbare tools, daar houden we van ! Blij met deze boeiende literatuur over de zelfdeterminatietheorie van Hermina en Anja.

Expertisecentrum voor groeimindset in organisaties

Het boek ondertussen volledig gelezen. Het is een echte aanrader. Heel praktisch, duidelijk, helder. Wie zich wil inzetten om te komen tot een betere werkplek, moet het zeker doornemen (excuse voor het moet, maar is goed bedoeld en niet controlerend). 

Michel van Geert

Vorige maand ontmoetten we in de Club Personeelsmanagers West-Vlaanderen Hermina voor een zeer geslaagde sessie rond motivatie En kijk wat de leden vandaag in de bus kregen. De ideale literatuur voor de lange weekends in mei.

Marleen Verstraete

Werksessie volgende week aan het voorbereiden met dit boek dicht bij de hand. Zeer concrete tips om aan de slag te gaan met de ZDT. Goed gedaan!

Lynn Cools

I have just completed reading the book (pls find my comments attached to this email). Compliments: Short, sweet, straight to the point, practical, an ABC/SDT cookbook for work to be adapted to individual/team/organizational taste (needs)..... awesome job! I cannot wait to share it with students, executives, non-executive directors, HR pros and so on.

Marcus Mueller

"Ik ben een heel grote fan van Hermina geworden na een lezing, die ik geheel toevallig bijwoonde over de zelfdeterminatietheorie. Wat me zo aansprak was de toegankelijke en spontane manier waarop Hermina de theorie presenteerde. Er zat veel structuur in de presentatie en de inhoud bleef luchtig en begrijpbaar dankzij de vele herkenbare voorbeelden. Toen het boek "motiveren zonder controleren" het levenslicht zag, stond het meteen op mijn lees verlanglijstje. Ik las het boek in één ruk uit op een zomerse vakantiedag. Het inhoud van het boek is vlot, toegankelijk en meteen toepasbaar. Echt een must read voor iedereen die geboeid is door mensen en constructieve samenwerking. Merci Hermina om je passie iedere dag te ademen en ons allen fijn te inspireren."

Heidi Pieters

Ik ben een heel grote fan van Hermina geworden na een lezing, die ik geheel toevallig bijwoonde over de zelfdeterminatietheorie. Wat me zo aansprak was de toegankelijke en spontane manier waarop Hermina de theorie presenteerde. Er zat veel structuur in de presentatie en de inhoud bleef luchtig en begrijpbaar dankzij de vele herkenbare voorbeelden. Toen het boek "motiveren zonder controleren" het levenslicht zag, stond het meteen op mijn lees verlanglijstje. Ik las het boek in één ruk uit op een zomerse vakantiedag. Het inhoud van het boek is vlot, toegankelijk en meteen toepasbaar. Echt een must read voor iedereen die geboeid is door mensen en constructieve samenwerking. Merci Hermina om je passie iedere dag te ademen en ons allen fijn te inspireren.

Heidi Pieters

In het Nederlands zijn toegankelijke boeken over ZDT en motivatie dun gezaaid, en meestal richten ze zich op de ontwikkeling van kinderen en jongeren (bijv. Vansteenkiste, Peeters en Minnaert – zie bij literatuur hieronder). Daarom is ‘Motiveren zonder Controleren’ een mooie aanvulling, in het bijzonder voor het bedrijfsleven. Het boek is heel toegankelijk, zonder te veel academische hocus-pocus, en toch wetenschappelijk onderbouwd. Het blijft praktisch, toegelicht met voorbeelden en daagt je als lezer uit om te reflecteren en te oefenen. De moeite waard? Zeker als u nog nooit hebt stilgestaan bij de psychologische processen achter het begrip motivatie. Of als u denkt dat ZDT een nieuw soort onkruidverdelger is. Maar blijft het ook boeien als u er al wel wat meer over gehoord hebt? Daarop zal ik proberen een hoogst persoonlijk antwoord te geven. Aan u om te oordelen of het boek nog onder de kerstboom belandt…

lees hier het vervolg 

Benny Corvers

Een vlot lezend en gestructureerd boek. Het geeft een heel mooi en onderbouwd overzicht van wat high quality motivatie is en hoe je anderen hierin kan ondersteunen. De vele sprekende voorbeelden maken het heel levendig. De link met de ABC uit de verbindende communicatie aanpak is verfrissend. Kortom, een aanrader!
 

Dirk Swaegers

Er werd weer veel geschreven in 2021, maar deze twee boeken hebben me zoveel bij gebracht dat ze wel een shout-out verdienen. 'Motiveren zonder controleren' van Anja Van den Broeck en Hermina Van Coillie omdat het de zelfdeterminatietheorie zo helder uitlegt en naar prachtige toepassingen op de werkvloer leidt. En 'Mijn energieplanner' van Leen Adams, PhD en Karolien Emmers omdat ik hou van boeken die mensen echt helpen om zichzelf op te volgen en over zichzelf te reflecteren.

Ze verdienen volgens mij zeker hun plaatsje als #besteboek in de #eindejaarslijstjes. Dankjewel voor de fijne uren en alle inspiratie!

 

Wil je leren motiveren zonder controleren?

Bestel het boek. Verkrijgbaar in het Ned, Fr of Eng.

Flourish SDT

Hermina Van Coillie
BE 0774.461.262
 
Bruul 27/B000
3220 Holsbeek

Contactgegevens