Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  :]
  :]

HQ-motivatie

Motivatie is belangrijk! Maar wist je dat niet alle motivaties even goed zijn? Dat enkel HQ-motivatie je prestaties en welzijn verhoogt? En wist je dat dit alles komt uit één van de meest innovatieve motivatietheorieën van deze eeuw?

Herken je dit?

Je medewerkers zijn te weinig gemotiveerd, voor hun werk, die organisatieverandering, een saaiere taak, dat groot project.

Je kan zelf wel een motivatieboost gebruiken.

Je weet niet goed hoe je  je je medewerkers optimaal kan motiveren.

De bonus schiet tekort, en het is moeilijk om de juiste feedback te geven.

Motivatie is de basis van al ons gedrag.

Maar wist je dat niet alle motivaties even goed zijn?

 • … complimentjes soms nog nefaster zijn dan een bonus?

 • … hard werken niet persé de kans op burn-out verhoogt? 

 • … ook je arbeiders optimaal te motiveren zijn?

 • … je mensen perfect kan motiveren voor saaiere taken?

 • … motiveren vanuit connectie heel wat beter werkt?

 • … je via ABC een grote impact hebt op welzijn en prestaties?

En dat HQ-motivatie het middel is om dit te bereiken?

Focus daarom op
HQ-motivatie

 • Het is geen doel op zich, maar het middel waardoor je medewerkers topprestaties neerzetten, en ‘openbloeien’. 
 • Het verlaagt stress en burn-out, verbetert concentratie, prestaties en welzijn. 
 • Het hangt samen met tal van hr-thema’s, zoals burn-out, welzijn, leiderschap, thuiswerk, absenteïsme, performance management, werkverslaving, work-life balance, verloning, hybride werken, vergrijzing, … 
 • Het is geen losstaand concept, maar komt uit een van de meest invloedrijke theorieën van deze eeuw, de zelfdeterminatietheorie (ZDT).

Het is niet je werk op zich dat stress geeft, of het aantal uren dat je werkt, maar de mate waarin je werk je ABC frustreert.
— Hermina Van Coillie

Aanbevelingen

Met de inzichten van de ZDT, heel concreet vertaald in ABC, inspireerde Hermina ons om onze initiatieven rond ondersteunend leiderschap met nog meer onderbouw en gerichtheid vorm te geven. Haar evidence-based kennis en concrete voorbeelden maken hierbij het verschil.

Jan Van Acoleyen | Chief Human Resources Officer Proximus.

“ABC”. Je vult het in zoals je wil. Hermina nam me mee in het boeiende verhaal van de ZDT en de 3 essentiële psychologische basisbehoeften: ABC. Immers, wanneer die zijn ingevuld presteren medewerkers beter. Dit is de theorie. De kracht van Hermina zit in haar aanpak. Met als vehikel, een verbindende taal, begeleidt zij organisaties en hun mensen naar een vorm van “meester”-schap in (zelf) leadership.

Katrien De Clercq | IT-Cx-Excellence at Securex

Hermina is lid van de Raad van Wijzen, binnen de ESF-oproep AO2.0, vanuit haar expertise over de ZDT. Hermina weet als geen ander het theoretisch kader van de ZDT laagdrempelig te vertalen. Ze leert de 12 organisaties aan de slag te gaan met het ABC door het aanreiken van concrete voorbeelden, tips en praktische handvaten. Vanuit ESF zijn we overtuigd van de grote meerwaarde hiervan en kijken we uit naar de verdere samenwerking.

Anke Decraemer, Sarah Smeyers, Wouter Verdonck | ESF Team AO2.0

HQ-motivatie stijgt door dit handig ABC

In een werkcontext...

 • ... zijn je medewerkers optimaal (en niet noodzakelijk meer) gemotiveerd
 • ... voelen ze zich goed en energiek
 • ... zetten ze topprestaties neer
 • ... kortom, ervaren ze HQ-motivatie
 • ... van zodra hun ABC vervuld is. 

A = autonomie
B = verBinding
C = Competentie

Hoe verhoog je HQ-motivatie in je organisatie?

ABC ondersteunende leidinggevenden weten als geen ander in te spelen op het ABC van hun teamleden en wakkeren zo de HQ-motivatie aan. Het staat haaks op controlerend leiderschap, dat het ABC frustreert. Goed nieuws: via een MotivatieTrajectkunnen al je leidinggevenden dit leren. 

De ABC tool verhoogt HQ-motivatie, en dus ook prestaties en welzijn. Deze tool is eenvoudig, concreet, en leidt tot spectaculaire resultaten. Alweer goed nieuws: via een Motivatietraject of Keynote maken je medewerkers kennis met deze ABC tool.

ABC taal: Weten wat je behoeften zijn en hoe je ze kan vervullen is Stap 1. Stap 2 is er over praten. Dit kan via de ABC taal, gebaseerd op de Verbindende communicatie van Marshal Rosenberg. Met de ABC taal geef je ook feedback, en je gebruikt ze in evaluatie- en functioneringsgesprekken. Je kan deze taal leren in een Motivatietraject.

Intrinsieke waarden: Niemand kan met een glimlach bij de bakker betalen en het is fijn om een beetje invloed uit te oefenen op anderen. Maar het nastreven van extrinsieke waarden, zoals financieel succes of macht, is niet bevredigend omdat ze je ABC niet vervullen, maar net frustreren. Een keynote of Motivatietraject maakt dit duidelijk. 

Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait.
— Dirk De Wachter

Geprikkeld door HQ-motivatie?

Wil je weten of een Keynote, ImpactMeting en/of MotivatieTraject voor jou het beste is? Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Flourish SDT

Hermina Van Coillie
BE 0774.461.262
 
Bruul 27/B000
3220 Holsbeek

Contactgegevens