Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  :]
  :]
Terug

Hoe kan je het ABC inzetten bij een ontslag

2024/03/28
Een ontslag is pure ABC frustratie. Zowel voor de persoon die ontslaat als voor de ontslager. Maar hoe kan je dit ombuigen naar iets positief?

Hoe kan je het ABC inzetten bij een ontslag?

Een ontslag komt vaak binnen als een mokerslag. Pure ABC frustratie, zowel voor de persoon die ontslagen wordt, als voor de persoon die ontslaat!

Maar wist je dat je vanuit de ABC bril een ontslag misschien wel kan ombuigen naar een ABC vervullend moment?

 

Als je ontslagen wordt

 • Is je autonomie is vermoedelijk helemaal gefrustreerd. Hier heb je niet voor gekozen.
 • Is je verBinding is ook weg. Met je collega’s, met je baas, met je klanten…Wat doet dit met je vertrouwen in de organisatie?
 • En heel competent voel je je niet. Integendeel. Vanuit een fixed mindset denk je misschien zelfs dat je niets meer kan.

 

En voor de ontslager

 • Vermoedelijk doe je dit omdat je moet. Ervaar je ergens druk om die persoon te ontslagen. Ofwel vanuit de externe context (persoon voldoet niet, geen budget meer, …) ofwel vanuit jezelf: Jij en alleen jij moet die persoon ontslagen.
 • Voel je nog verbinding met de persoon die je zal ontslagen? Durf je de anderen nog in de ogen kijken?
 • Denk je dat je dit zal kunnen op een goede manier? Welke impact zal dit hebben op die persoon? En hoe is dit kunnen gebeuren? Had je dit kunnen tegenhouden?

 

Maar, een ontslag kan ook een vorm van ABC vervulling zijn.

 • Wat als je al lang weg wil uit die job? Maar de stap nog niet durfde zetten? Of als je vast zat in je gouden kooi?
 • Wat als je je baas niet meer kon uitstaan? En je geen goede band had met je collega’s? Of zelfs gepest werd?
 • Wat als je niet meer kon groeien in je job, en geen uitdagingen meer zag?

In deze situatie, zal een ontslag voor jou een geschenk uit de hemel zijn!

 

Als je iemand (moet) ontslaan, en je bekijkt dit ontslag vanuit de ABC bril, dan kan je, terwijl je je heel bewust zijn van de ABC frustratie bij jezelf en de andere, samen op zoek gaan naar alternatieve strategieën, mogelijkheden en oplossingen, om het ABC van beiden zo optimaal mogelijk te vervullen!

 • Denk aan de reden waarom je dit doet. Waarom dit ontslag noodzakelijk is. Je doet dit niet zomaar.
 • De band met je collega’s, klanten enz kan misschien niet meer via het werk onderhouden worden, maar je kan wel op andere manieren contact houden. En zowiezo kan je verbinding zoeken met nieuwe mensen, vrienden, je partner. “Het is in het delen van lastigheid, dat echte connectie kan ontstaan”, zegt Dirk De Wachter. Een ontslag kan relaties net verbeteren en verdiepen. En elk einde is een nieuw begin: Nieuwe relaties worden geboren!
 • Die job was één strategie om te doen wat je goed kon. “a good crisis rocks”. Het ontslag kan je dichter bij jezelf brengen, bij wat je echt goed kan, en je zal ongetwijfeld heel wat leren hieruit. Misschien niet op de manier die jij het liefste hebt, maar… “magie ontstaat vlak naast je comfortzone”. Gebruik deze kans om te groeien, te leren, en zie op welke magische plek je belandt!

 

ZDT bekijkt een gebeurtenis of een proces steeds vanuit de impact op het ABC. Wat doet dit met jouw behoeften? Vervullen of net frustereren? Dit verklaart waarom sommige medewerkers een bepaalde gebeurtenis net heel stresserend vinden, terwijl het voor anderen een uitdaging kan zijn.

 

En we gaan nog verder… Voor de persoon die ontslaat. Vanuit welke motivatie doe je dit?

 • Kan intrinsiek zijn: Je vindt het leuk of interessant om iemand te ontslagen (dit ben ik nog niet vaak tegengekomen 😉
 • Vermoedelijk vind je het ergens belangrijk en zinvol om te doen.
 • Je zal je ongetwijfeld schuldig voelen als je iemand ontslaat. Zeker als je die persoon goed kent, graag hebt, of zelfs zelf hebt aangenomen.
 • En de kans is groot dat je ergens druk ervaart van buitenaf om die persoon te ontslagen.
Wil je meer weten over High Quality Motivatie, over het ABC en een ABC ondersteunend klimaat? Neem dan zeker contact op met Hermina@flourishsdt.be, tel: 0468 34 55 94, connecteer via Linkedin, schrijf je in op onze nieuwsbrief, of neem eens een kijkje op onze website.
 
Zin om deze magie te voelen in de Franse Alpen? Flourish trekt van 5 tot 11 september de bergen in, en jij kan hierbij zijn!
Contacteer Hermina@flourishSDT.be en je krijgt meer info hierover!

Dit is een tip van Hermina Van Coillie

Hermina is expert in HQ-motivatie en de zelfdeterminatietheorie, afgestemd op jouw organisatie. Zo helpt zij jou:

Flourish SDT

Hermina Van Coillie
BE 0774.461.262
 
Bruul 27/B000
3220 Holsbeek

Contactgegevens