Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
    :]
    :]
Terug

ABC frustratie en vervulling in het dagelijkse leven. Een gesprek met mijn architect, en mijn grote liefde

2022/03/09
Hoe werkt het ABC in je dagelijkse leven?
Humans are inherently motivated to grow and achieve and will fully commit to and engage in even uninteresting tasks when their meaning and value is understood.
— Deci & Ryan

“Hermina, hoe komt het toch dat jij dit ABC-verhaal met zoveel passie vertelt?” “Hoe komt het dat jij uw hele zaak en leven hebt gebaseerd op een wetenschappelijke theorie?”

Deze vraag krijg ik elke dag wel eens te horen.

De reden is heel eenvoudig. Dit verhaal, dit prachtige ABC, de zelfdeterminatietheorie, heeft mijn hele leven veranderd, omver gegooid, en heeft mij volledig getransformeerd. Op de meest moeilijke momenten in mijn leven, en dat waren er de afgelopen jaren best wel wat, heeft het ABC me er doorheen getrokken. En omgekeerd ook, op momenten dat ik helemaal openbloeide, volledig in mijn kracht stond, straalde, voelde ik de werking van het ABC.

 

Ik zal het even uitleggen… want misschien klinkt dit wat raar.

 

Eerst een voorbeeldje van ABC frustratie: Het gesprek met mijn architect

Gisteren begon de dag redelijk, maar na enkele uren voelde ik de energie wegzakken. Wat was er gebeurd?

Ik had in de namiddag een vergadering met mijn architect en aannemer. Ik ben, als alleenstaande moeder van 4 kinderen, en een volledige leek op vlak van ‘huizen bouwen’ (dit is het eerste en het laatste huis dat ik bouw trouwens), een huis aan het bouwen. De ruwbouw staat er al, maar nu begint de afwerking. En zoals meestal, verliep de vergadering moeizaam. Er waren wat problemen en ik moest weer een aantal beslissingen nemen waar ik eigenlijk niets van wist (maken we van dat raam een deur of niet? Hoeveel lichten wens je in de keuken? Waar komen de stopcontacten? Komt het bad voor het raam, maar dan moeten we het raam een stuk dicht metsen, of houden we het bij een douche, maar de kindjes willen een bad, Enz.). Op zich heel eenvoudige vragen, maar ik liep volledig vast en de stress nam toe.  

Hier zien we frustratie van mijn Competentie, de C.

Doordat ik niet kon beslissen, merkte ik dat mijn architect vaker op zijn horloge keek. De meeting liep uit, en mijn aannemer was al vertrokken.  Hier voelde ik frustratie van mijn verBinding, de B.

En omdat sommige zaken al beslist werden (bv de kleur van de aluminium vensters en dakpannen), en omdat ik beslissingen moest nemen waar ik niet achterstond (“je zet best ook ventilatie op de zolder”) voelde ik frustratie van mijn Autonomie, de A.

Kortom, volledige ABC frustratie.

Wat gebeurt er als je voelt dat je ABC gefrustreerd wordt? Heel eenvoudig. Je loopt leeg, je valt stil, negatieve emoties komen op (onzekerheid, angst, boosheid, …).

En wat kan je dan doen? Wel, stap 1: Realiseer je dit. Besef dat je lage energieniveau komt door frustratie van je ABC. En van zodra je je dit realiseert, ga je naar Stap 2: Laat je lievelingsstrategie los, en ga op zoek naar alternatieve manieren om je basisbehoeften te vervullen. En zo komen we bij het tweede verhaal.

Een voorbeeldje van ABC vervulling: Een training voorbereiden en bellen met mijn grote liefde

Basisprincipe is heel eenvoudig: als je basisbehoeften, je ABC vervuld zijn, dan bloei je weer helemaal open. Maar hoe doe je dat nu op een moment dat het even niet gaat? Eenvoudig is dat niet. (want ik beken, de fles rosé in mijn ijskast lonkte ondertussen).

Ik begon met mijn A (autonomie). Ik ging zelf iets kiezen. Ik zou iets doen waar ik zin in had, dat ik interessant vond. Waar ik vrijwillig voor had gekozen. Meetings voor mijn huis vind ik vreselijk (ik had nooit alleen een huis moeten bouwen bedenk ik op zo’n momenten), maar ik weet dat mijn werk me ongelofelijk boeit. Dus, ik focuste me (vrijwillig) op mijn werk. En automatisch nam ik mijn C (competentie) mee. Door iets te doen wat ik goed kan, vervulde ik ook mijn C. Wat deed ik? Heel gek misschien, maar ik bereidde een lezing voor die ik overmorgen geef (voor politiezone Vlaams Brabant), zocht artikels op (zelfdeterminatietheorie bij de politie), en langzaamaan raakte mijn C vervuld. Heerlijk vond ik het. Ik geraakte in een flow, las het artikel, herlas het, paste het in mijn presentatie in, en mijn energie kwam langzaam terug. A en C vervulling. Heerlijk.

Maar ik was er nog niet. Er wrong nog iets. Mijn B was nog gefrustreerd. En om open te bloeien, moeten ze alle 3 vervuld zijn.

Hoe kon ik mijn B vervullen. Het was 10u s’avonds, dus mijn architect en aannemer kon ik niet meer bereiken…  aiaiai. Maar gelukkig ken ik het principe. Ademen, diep in en uit, en op zoek gaan naar die alternatieve strategie. Dus ik belde mijn vriend, mijn partner, mijn grote liefde… ik twijfelde, want ik wou hem niet lastig vallen met mijn gezeur, maar ik deed het toch, en het was fantastisch.. we belden meer dan een uur, en ik kon mijn hele hart uitstorten, en nog veel meer, en hij luisterde, en we lachten, en ik voelde hoe zijn liefde en aandacht me helemaal vervulde. En ook mijn B werd vervuld… een fantastisch gevoel.

Rond half 12 kroop ik in mijn bed, heel vredig, rustig, en vandaag kon ik de dag starten met nieuwe energie. En nu ga ik mijn architect eens opbellen, eens zien hoe lang mijn ABC vervuld blijft ūüėČ

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken
— Johan Cruiyff

Dit is een tip van Hermina Van Coillie

Hermina is expert in HQ-motivatie en de zelfdeterminatietheorie, afgestemd op jouw organisatie. Zo helpt zij jou:

Flourish SDT

Hermina Van Coillie
BE 0774.461.262
 
Bruul 27/B000
3220 Holsbeek

Contactgegevens