5 Inzichten voor Leidinggevenden: Zo Ga je Om met Kwaadheid op de Werkvloer
Kwaadheid is een emotie die we allemaal kennen, en ze steekt vaak ook op de werkvloer de kop op. Hoe je als leidinggevende of HR-professional met deze emotie omgaat, kan een groot verschil maken in de sfeer en productiviteit binnen je team.
In mijn onderzoek naar kwaadheidsgedrag dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift “Motivation and Emotion” ontdekte ik een aantal verrassende inzichten die je kunnen helpen om kwaadheid beter te begrijpen en er op een slimme manier mee om te gaan!
Vijf verassende Inzichten over Kwaadheid:
- Kwaadheid leidt niet altijd tot agressie.
Er zijn veel manieren om met deze emotie om te gaan. Soms kan praten of even afstand nemen al genoeg zijn om de spanning te laten zakken. - Verborgen agressie.
Op de werkvloer wordt fysieke agressie vaak onderdrukt, maar dit betekent niet dat de boosheid weg is. Deze onderdrukte emoties kunnen zich uiten in subtiele vormen van stress of spanning. - Verbaal vs. fysiek.
Wanneer mensen boos zijn, kiezen ze vaak voor verbale agressie, zoals schreeuwen, boven fysieke agressie. Toch kan dit net zo schadelijk zijn voor de werksfeer. - Fight, Flight, of Freeze.
Boosheid kan leiden tot vechten (verbaal of fysiek), vluchten, of verstarren. Herken deze reacties bij jezelf en je team om beter met conflicten om te gaan. - De kracht van gesprekken.
Een rustig gesprek kan boosheid verminderen en constructieve oplossingen bieden. Moedig je team aan om open te communiceren, zelfs in stressvolle situaties.
Acht Manieren om met Kwaadheid om te Gaan:
- Fysieke agressie: Slaan of schoppen.
- Verbale agressie: Schreeuwen of schelden.
- Zelfagressie: Zichzelf pijn doen of zelfverwijt.
- Praten: De situatie rustig bespreken.
- Vluchten: De situatie vermijden.
- Emotionele kwetsbaarheid tonen: Je emotionele pijn laten zien.
- Spanning verminderen: Actief kalmeren door bijvoorbeeld sporten.
- Laten vervagen: De emotie wegebben zonder actie.
Conclusie:
Als leidinggevende kun je met de juiste aanpak zorgen voor een werkcultuur waarin emoties zoals boosheid gezond worden verwerkt. Dit leidt tot een betere sfeer en verhoogde productiviteit.
Van Coillie, H. V., & Mechelen, I. V. (2006). A taxonomy of anger-related behaviors in young adults. Motivation and Emotion, 30, 56-73.