Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
    :]
    :]

Omgaan met kwaadheid en agressie op het werk

Dankzij een unieke mix van de Zelfdeterminatietheorie, verbindende communicatie en praktische technieken

Uit recente statistieken blijkt dat een aanzienlijk deel van de werknemers te maken krijgt met vormen van agressie. In deze tweedaagse training combineren we de fundamenten van de Zelfdeterminatietheorie en verbindende communicatie met praktische technieken om kwaadheid en agressie op het werk te verminderen. Je leert hoe je de basisbehoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid - bij jezelf en anderen - kan invullen om een positieve werkomgeving te creëren. Daarnaast leer je ook omgaan met je eigen kwaadheid: je krijgt inzicht in je eigen emoties en je leert technieken om die beter te beheersen.

Situering

Kwaadheid en agressie komen vaak voor op de werkvloer en kunnen een negatieve invloed hebben op zowel de werkomgeving, het welzijn en de productiviteit. Uit recente statistieken blijkt dat een aanzienlijk deel van de werknemers te maken krijgt met vormen van agressie. 35% van de werknemers ervaart conflicten op de werkvloer en 1 op 7 werknemers voelt zich zelfs onveilig op het werk​. De agressie kan afkomstig zijn van collega's, klanten of zelfs van leidinggevenden.

De Zelfdeterminatietheorie (ZDT) van Deci en Ryan biedt inzicht in hoe de basisbehoeften aan autonomie, verbinding en competentie invloed hebben op emoties en gedrag. Voeg deze inzichten samen met verbindende communicatie en je hebt een fantastische tool om kwaadheid en agressie constructief aan te pakken!

“Anger is the tragic expression of an unfulfilled need”. 

Door te kijken naar basisbehoeften, kunnen we onaangename negatieve emoties zoals kwaadheid en onaangepast gedrag zoals agressie beter begrijpen en beheren. 

Wanneer medewerkers zich bijvoorbeeld niet autonoom voelen en constant gecontroleerd worden, kan dit leiden tot gevoelens van frustratie en boosheid. Evenzo kan een gebrek aan ondersteuning ervoor zorgen dat medewerkers zich onbekwaam en gefrustreerd voelen, wat kan uitmonden in agressief gedrag. Het ontbreken van verbondenheid kan gevoelens van isolatie en wrok veroorzaken, wat ook kan bijdragen aan agressie op de werkvloer.

Deze training richt zich daarnaast ook op het omgaan met je eigen kwaadheid. Je leert strategieën en technieken om je eigen emoties beter te begrijpen en reguleren. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van persoonlijke stress en frustratie, maar draagt ook bij aan een positievere interactie met collega's, leidinggevenden en klanten. Door bewust te worden van je eigen emotionele triggers en hier effectief mee om te gaan, kun je een voorbeeld stellen en een meer vreedzame en productieve werkomgeving bevorderen.

Doelgroep

De training is gericht op leidinggevenden, HR professionals, trainers en coaches die willen leren hoe ze beter kunnen omgaan met kwaadheid en agressie op de werkvloer. Dit kan kwaadheid en/of agressie zijn van klanten, patiënten, cliënten, medewerkers, collega’s, coachees, deelnemers, leidinggevenden, enz.

Daarnaast is de training geschikt voor iedereen die beter inzicht wil krijgen in hun eigen kwaadheid en effectieve manieren wil leren om hiermee om te gaan. 

Wat leer je in de opleiding?

  • Concrete technieken om beter om te gaan met je kwaadheid: Praktische vaardigheden en technieken die je direct kunt toepassen om je eigen emoties beter te reguleren en om te gaan met stress, frustratie, irritatie en kwaadheid.
  • Verbeterde zelfkennis: Een diepgaand inzicht in je eigen emotionele reacties en patronen, waardoor je beter kunt anticiperen op en reageren op kwaadheid en agressie.
  • Veerkrachtstrategieën: Methodes om je veerkracht te vergroten, zodat je beter om kunt gaan met de uitdagingen van de werkvloer.
  • Conflictbeheersingsvaardigheden: Praktische tools en technieken om agressie en kwaadheid op de werkvloer effectief te beheren en te verminderen.
  • Betere communicatievaardigheden: Verbeterde vaardigheden in het communiceren met collega's, klanten, coachees, deelnemers en leidinggevenden om kwaadheid te de-escaleren en een positieve werksfeer te bevorderen.
  • Inzicht in motivatie en gedrag: Begrip van hoe de basisbehoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid het gedrag van jezelf en anderen beïnvloeden, wat leidt tot een meer harmonieuze en productieve werkomgeving.
  • Kwaadheid en agressie op de werkvloer verminderen door gebruik te maken van ZDT, verbindende communicatie en praktische technieken.

Programma

Dag 1: Omgaan met je eigen kwaadheid

  • Zelfbewustzijn en emotionele regulatie: Inzicht in je eigen emoties en de technieken om deze beter te beheersen.
  • Inzicht in de basisprincipes van de Zelfdeterminatietheorie: Begrijp hoe de basisbehoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid het gedrag van mensen beïnvloeden.
  • Stressmanagement: Ontdek strategieën om stress te verminderen en een evenwichtiger emotioneel welzijn te bereiken.
  • Praktische oefeningen voor zelfreflectie: Oefeningen en rollenspellen die je helpen je eigen reacties op kwaadheid en agressie beter te begrijpen en te beheersen.
  • Opbouwen van veerkracht: Leer hoe je veerkracht kunt ontwikkelen om beter om te gaan met kwaadheid en agressie en je emotionele stabiliteit te behouden.
  • Creëren van een ondersteunende omgeving: Een werkklimaat creëren dat de basisbehoeften aan autonomie, competentie en verbondenheid ondersteunt, wat bijdraagt aan een vermindering van negatieve emoties zoals kwaadheid en agressie.


Dag 2: Omgaan met kwaadheid en agressie van anderen

  • Identificatie van oorzaken van kwaadheid en agressie: De verschillende oorzaken van negatieve emoties op de werkvloer.
  • Herkennen van persoonlijke triggers en reacties: Persoonlijke triggers identificeren en hier effectief mee omgaan.
  • Technieken voor conflictbeheersing: Praktische vaardigheden om agressieve situaties op een kalme en constructieve manier te hanteren.
  • Communicatiestrategieën: Effectieve communicatietechnieken om conflicten te de-escaleren en een positieve werkomgeving te bevorderen.
  • De ZDT, verbindende communicatie en concrete technieken als weerwoord tegen agressie en kwaadheid.

Didactische aanpak

  • We werken met een kleine groep (max 12 personen) waardoor er veel aandacht kan besteed worden aan eigen praktijkcases en interactie.  
  • In de training wordt constant geoefend en blijven we heel dicht bij de praktijk van het werkveld. Je gaat aan de slag met de methodieken.
  • Daarnaast is er ook voldoende plaats voor zelfreflectie en -evaluatie.
  • De training is wetenschappelijk onderbouwd

Leermateriaal

  • Boek: 'Motiveren zonder controleren.  Aan de slag met de zelfdeterminatietheorie op de werkvloer!'  Hermina Van Coillie en Anja Van den Broeck
  • Handouts en slides
  • Overzichtskaarten met emoties en behoeften volgens het ABC-model
  • Het Flourish agressie spel
  • Oefeningen voor dagelijkse toepassing en teambuilding
  • Wetenschappelijke vragenlijsten

Subsidiemogelijkheden

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Over dit evenement

08/12/25 en 09/12/25
Kasteelhoeve Wange
€ 1 420,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training

Flourish SDT

Hermina Van Coillie
BE 0774.461.262
 
Bruul 27/B000
3220 Holsbeek

Contactgegevens